Türk çayı yılın ilk yarısında 104 ülkeye ihraç edildi

DKİB: Türkiye, 104 Ülkeye 3 Bin Ton Çay İhraç Etti

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından yapılan derlemeye göre, Türkiye’nin ocak-haziran döneminde 104 ülkeye 3 bin ton çay ihraç ettiği belirlendi. Bu dönemde elde edilen gelir ise 16 milyon 991 bin 796 dolar oldu.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise ülke 2 bin 897 ton çay ihraç ederek 13 milyon 909 bin 313 dolar gelir elde etmişti.

En çok çay ihraç edilen 3 ülke sırasıyla Belçika, Birleşik Krallık ve KKTC olarak açıklandı.

Belçika’ya 7 milyon 778 bin dolar, Birleşik Krallık’a 2 milyon 61 bin dolar ve KKTC’ye ise 1 milyon 549 bin dolarlık çay ihracatı gerçekleştirildi.

Çay İhracatının Rize’deki Oranı Yüzde 58

Rize’den yapılan çay ihracatının yüzde 58’i gerçekleştirildiği açıklandı.

Yılın ilk yarısında Rize’den 23 ülkeye 2 bin 155 ton çay ihraç edilirken, bu dönemde 9 milyon 877 bin 506 dolar gelir elde edildi.

Belçika, KKTC ve ABD, Rize’den en fazla çay alan 3 ülke oldu. Belçika’ya 7 milyon 744 bin dolar, KKTC’ye 718 bin dolar ve ABD’ye ise 310 bin dolarlık çay satışı gerçekleşti.

“Hedefimiz Çay İhracatında Pazar ve Ürün Çeşitliliğini Artırmak”

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, çayın ülke ve bölge açısından önemli bir ihracat ürünü olduğunu vurguladı.

Turgut, “Geçen yılın aynı dönemine göre çay ihracatında miktar olarak yüzde 5, değer olarak yüzde 22 artış sağladık. Bu artış, Türk çayının uluslararası pazarlardaki ilgisinin arttığını gösteriyor.” dedi.

Turgut, çay ihracatı yapılan ülke sayısının arttığına dikkat çekerek, “Önümüzdeki süreçte hedefimiz çay ihracatında pazar ve ürün çeşitliliğini artırmak. Avrupa’da Türk çayının bilinirliğini artırmak ve yüksek katma değerli ürünlerle dünya pazarlarında daha güçlü konumlanmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Turgut, çay ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu belirterek, “Kaliteli üretim, güçlü tanıtım ve sürdürülebilir ihracat politikalarıyla bu hedefe adım adım ilerliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Japonya’da kurumsal iflaslar 2025’in ilk yarısında 12 yılın ardından rekor kırdı

Japonya’da kurumsal iflaslar 2025’in ilk yarısında 12 yılın ardından rekor kırdı

Merkez Bankası’ndan, TL’ye geçişte bankalara ‘nefes aldırma’ adımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), daha önce Türk Lirasını desteklemek için getirdiği zorunlu karşılık oranını yeni bir düzenleme ile düşürdü. Bankalara gönderilen yazıda düzenlemenin, 5 Temmuz 2025 itibarıyla yürürülükte olduğu ifade edildi …

Zamlı emekli maaşları ne zaman yatacak? SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zamlı maaş tarihleri

Emekli maaşlarına yüzde 16.67 zam geldi. En düşük emekli maaşı 16 bin 881 TL’ye yükseliyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri için Temmuz ayı maaş ödeme takvimi belli oldu. Ödemeler 17-28 Temmuz arasında tahsis numarasına göre yapılacak. Fark ödemesi beklenmiyor. İşte detaylı maaş günleri…

Tüm zamanların en çok satan otomobil motoru

Chevy Small Block fikri çaresizlikten doğdu. 1954 yılıydı ve yeni model Chevrolet Corvette otomotiv dünyasını ateşe vermedi, bu da Chevrolet yöneticilerinin ve Corvette’in babası Zora Arkus-Duntov liderliğindeki küçük bir ekibin hayal kırıklığına …

Emeklilerin zamlı maaşı erken yatacak! İşte ödeme takvimi

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra milyonlarca memur ve emeklinin beklediği maaş zamları belli oldu. Temmuz ayında zamlı maaşların ne zaman yatırılacağı da belli oldu. Çalışan memurların zamlı maaşları, her zaman olduğu gibi 15 …

Antep fıstığı ihracatı yılın ilk yarısında arttı

Türkiye’den yılın ilk 6 ayında 79 ülkeye 113 milyon 339 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatı gerçekleştirildi.