TÜİK’in verilerine değil bu verilere bakın: Yemeyi bırakmışız

2025 Mart Ayında Kartlı Yeme İçme Harcamalarında Değişim

2025 yılı Mart ayında kredi ve banka kartlarıyla yapılan yeme içme harcamalarında dikkat çeken bir değişim yaşandı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yeme içme sektöründe kartlı işlem adedi geçen yıla göre düşüş göstererek 200 milyona geriledi. Bu duruma karşın işlem başına ortalama harcama tutarı 435 TL ile rekor seviyeye ulaştı ancak toplam harcama reel olarak daralma yaşandı.

İşlem Sayısında Azalma, Harcama Tutarında Artış

Mart ayında yeme içme sektöründe yapılan kartlı harcamaların toplam tutarı 87 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu tutarın geçen yıl aynı dönemdeki 60 milyar TL’lik tutara göre %45 oranında arttığı görüldü. Ancak yeme içme enflasyonunun da hesaba katılmasıyla reel artış sadece %1,1 seviyesinde kaldı. Bu durum, harcama miktarındaki artışın fiyat artışlarından kaynaklandığını ve aslında tüketimde bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

Kişi Başı Harcama Artışı

2025 Mart ayında kişi başına ortalama harcama tutarı önceki yıla göre %59’luk bir artışla 435 TL’ye yükseldi. Ancak reel artışın %11 seviyesinde kalması, harcama adedindeki azalış nedeniyle toplam tüketimin artmadığını hatta bazı dönemlerde azaldığını gösteriyor.

Yeme İçme Harcamalarının Genel Harcamalardaki Düşüşü

2024 yılı Mart ayında toplam kartlı harcamaların %5’ini oluşturan yeme içme sektörü, 2025 Mart ayında bu oranın %4,97’ye geriledi. Bu durum, yeme içme harcamalarının genel harcamalara göre daha yavaş büyüdüğünü hatta bazı durumlarda gerilediğini gösteriyor.

Artan Harcamaların Tüketicileri Durdurması

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer’e göre, dışarıda yemek yeme alışkanlıklarında ciddi bir değişim yaşanıyor. Artan maliyetler ve yetersiz gelir artışı, tüketicileri zorunlu harcamalar dışındaki kalemlerde daha temkinli olmaya yönlendiriyor.

İlk çeyrekteki düşüşte takvim faktörlerinin de etkisi büyük oldu. Sömestr tatilinin başlamasıyla seyahat talebinin artması, Şubat ve Mart aylarında yeme içme harcamalarını azaltırken, aynı dönemde Ramazan ayının Mart ayına denk gelmesi de işlem adetlerine olumsuz yansıdı, özellikle gündüz servis yapan işletmelerde bu durum daha belirgin hale geldi.

Related Posts

Eskişehirli iş adamı Avrupa ülkesinde kulüp satın aldı!

Kuzey Makedonya futbolunun köklü kulüplerinden biri olan Tikves Kavadarci, artık Türk bir iş insanının yönetiminde. Eskişehirspor’un eski başkanlarından Osman Taş, kulübün çoğunluk hissesini devralarak Tikves’in yeni sahibi oldu.

Sinemaseverler dikkat! İşte bu hafta vizyona giren filmler

İŞTE O FİLMLER: JURASSİC WORLD: YENİDEN DOĞUŞ Film, dinozorların hüküm sürdüğü izole bir tropik adada, insanlığın kaderini değiştirecek bir sırrı arayan gizli bir ekibin hayatta kalma mücadelesine odaklanıyor. Tür: Aksiyon, Macera Yönetmen: Gareth …

‘Yapay zekâ videolarına kanmayın’

Ticaret Bakanlığı, yapay zekâ dolandırıcılığına karşı uyardı.

‘Torba teklifin’ görüşmeleri tartışmalarla başladı: ‘Koca komisyon bir kişi için toplanıyor’

CHP’li Veli Ağbaba, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba teklifi sert sözlerle eleştirdi. Emeklilik yaşı düzenlemesinin yalnızca Deniz Kuvvetleri Komutanı Ercüment Tatlıoğlu için yapıldığını savunan Ağbaba, “Koca komisyon bir kişi için mi toplanır? Git yaşını küçült, ebesini bul!” diyerek tepki gösterdi.

ASELSAN telsizleri çağ atladı

Kıbrıs Barış Harekatının ardından Türkiye’ye yönelik ambargolara yanıt olarak 1975 yılında yerli telsiz üretimi için kurulan ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) haberleşme güvenliğinin sağlanmasında kritik önem taşıyan sistemleri geliştirmeyi sürdürüyor.

Bir ilde toplu ulaşıma yüzde 47 zam geldi

Belediye Meclisi’nde alınan kararla birlikte Afyonkarahisar’da toplu ulaşıma yüzde 47 zam geldi.