Yumurta Fiyatlarındaki Artışlar ve Nedenleri
Milliyet.com.tr/ÖZEL Eskişehir ve Konya’da yumurta üretimi yapan işletmelerde kuş gribi vakalarının görülmesi fırsatçıları harekete geçirdi. Son zamanlarda, çarşı ve pazarda vatandaşlar, yumurtaları daha yüksek fiyattan almaya başladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Ülkemizde yumurta yeterliliği yüzde 115’tir, ancak yüzde 45 zam yapılması kabul edilemez. Bu açıkça fırsatçılıktır” dedi. Sektör temsilcileri, yumurta kıtlığı konusunda piyasaların manipüle edildiğini belirtti. Tüketicilerin yumurta alırken nelere dikkat etmeleri gerektiği ve genel fiyat durumu da merak konusu.
‘Yumurta Kıtlığı Kuş Gribinden Değil’
Gıda Mühendisi ve Denetim Uzmanı Nurten Sırma, konuyla ilgili olarak şunları belirtti: “Tarım ve Orman Bakanlığı, konuya hassas olduğunu ve sorunun abartılmaması gerektiğini vurguluyor. Sahada yaşanan sıkıntı aslında kuş gribinden değil. Ülkemizde sağlıklı hayvanlar ve yumurtalar bulunmakta, bir kıtlık söz konusu değil. Türkiye’nin yumurta üretimi her zaman ihtiyacı karşılayacak düzeydedir, yılda ortalama 19 milyar yumurta üretilmektedir.
‘Dengesiz Fiyat Artışlarına Dikkat’
Kuş gribi vakaları bölgeseldir ve kontrol altındadır. Bakanlık, Konya’da belirli bölgelerde vakaların yaşandığını belirlemiştir. Bu bölgelerde alınan önlemlerle durum kontrol altına alınmıştır. Ancak bazı kesimler spekülasyonlar yaparak piyasada dengesizlik yaratmaya çalışmaktadır. Bu tarz haberler, hem üreticiyi hem de tüketicileri olumsuz etkilemektedir.
‘Üreticiler Yüksek Fiyatlar İddia Ediyor’
Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada, üreticilerin iddialarının doğru olmadığını belirtti. Üreticiler, maliyetlerini düşürdükten sonra yumurtaları uygun fiyata sattıklarını savunmaktadır. Üretimin en büyük maliyetlerinden biri olan yem, fiyatların belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
‘Piyasa Fiyatları Yüksek Seviyelerde’
Marketlerde 30’lu yumurta kolileri, en uygun fiyatlı olanlar bile 140 liraya kadar çıkmış durumda. Son 3 hafta içerisinde fiyatlar neredeyse yüzde 30 oranında artmış durumda. Üreticiler, fiyat artışlarını normalleştirdiklerini ve bu durumun sadece maliyetlerdeki dengeyi koruduğunu dile getiriyor.
‘Tüketici Hakları Korunmalı’
Fiyat artışlarıyla ilgili şikayetleri doğrudan e-Devlet üzerinden iletebilirsiniz. Ticaret Bakanlığı’nın denetimine vesile olabilir ya da ALO 175 Tüketici Danışma Hattı’na başvurarak durumu bildirebilirsiniz. Yumurta güvenliği konusunda ise iç piyasada herhangi bir sorun bulunmamaktadır.