İbrahim Atlı SUBÜ’de Sıra Dışı Bir Doktora Tezine İmza Attı
İnşaat yüksek mühendisi ve jeofizik mühendisi İbrahim Atlı, Süleyman Demirel Üniversitesi (SUBÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin İpek’in danışmanlığında yürüttüğü çalışmayla dikkatleri üzerine çekti. Atlı, “Ferrokrom Atıkları ile Üretilen Geri Dönüştürülmüş Lif Takviyeli Yeşil Reaktif Pudra Betonlarının Balistik Özelliklerinin İncelenmesi” konulu doktora tezini başarıyla tamamladı.
Tez sürecinde, reaktif pudra betonunun maliyetini düşürmeye yönelik ve dayanıklılığını artırmaya odaklanan çalışmalar gerçekleştirildi. Bu çalışmalarda, atık ferrokromdan elde edilen krom betonda yüksek miktarda kullanılırken, lif malzemesi ise ömrünü tamamlamış lastiklerden geri dönüştürüldü.
Atıkların bertaraf edilmesiyle maliyeti düşürülen ve dayanıklılığı artırılan betonun çevreci yaklaşımıyla ilgili araştırmalar devam ediyor.
“Çevre Dostu Yüksek Performanslı Beton Üretebildik”
Prof. Dr. Metin İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada yüksek performanslı betonların maliyetinin yüksek olduğunu belirterek, bu sebeple kullanım alanlarının sınırlı kaldığını vurguladı. Betonun maliyetini düşürmeyi ve çevreci beton üretmeyi hedeflediklerini dile getiren İpek, “Sonuç olarak istediğimiz maliyetlerde çevre dostu, yüksek performanslı beton üretebildik.” dedi.
İpek, reaktif pudra betonunun üretiminde yüksek kaliteli agregalar kullanıldığını ancak bu malzemelerin pahalı olduğunu ifade ederek, “Elazığ’da ferrokrom üretimi sırasında ortaya çıkan atık malzemeyi değerlendirdik. Krom atıkları, yüksek performanslı betonlar için önemli bir agregaydı ve atık olduğu için sadece nakliye maliyeti gerektiriyordu. Bu sayede yüksek performanslı betonlarda büyük avantaj sağladık.” şeklinde konuştu.
Betonlarda kullanılan çelik liflerin maliyetinin yüksek olduğunu belirten İpek, “Bu liflerin yerine otomobil lastiklerinden geri dönüştürülen lifleri tercih ettik. Bu lifler, çelik liflere benzer özellikte olup maliyeti düşürmek için ideal bir seçenektir.” açıklamasında bulundu.
“TÜBİTAK SAGE’de Yapılan Testlerle Dayanıklılığı Kanıtladık”
İbrahim Atlı ise yüksek maliyetli betonların maliyetini azaltmak amacıyla atık malzemeleri kullandıklarını belirterek, “Türkiye’de ferrokrom atıklarının beton üretiminde kullanılmasıyla maliyeti büyük ölçüde azalttık. Lastik lifleri kullanarak betonun maliyetini yarı yarıya düşürerek dayanımını artırdık.” dedi.
Atlı, reaktif pudra betonunun savunma sanayisi gibi uzun ömürlü alanlarda kullanıldığını belirterek, “Atık malzemelerin beton içinde öğütülmesiyle elde ettiğimiz malzemelerle dayanımı artırmayı başardık. Bu sayede maliyeti düşürürken çevreye de faydalı bir ürün elde ettik.” ifadelerini kullandı.
Atlı, betonun balistik testlerinden başarılı sonuçlar alarak TÜBİTAK SAGE’de yapılan testlerle dayanıklılığını ispatladıklarını sözlerine ekledi.
AA