Çin Merkez Bankası müzakere açıklaması sonrası faizleri düşürdü!

Çin Merkez Bankası, Zorunlu Karşılık Oranlarını Düşürdü ve Kısa Vadeli Faizleri İndirdi

Çin Merkez Bankası (PBoC), banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını düşürürken kısa vadeli borç faizlerinde indirime gitti. 15 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek olan kararla birlikte zorunlu karşılık oranları 50 baz puan azaltılacak. Bu durum, piyasaya 1 trilyon yuan (yaklaşık 138,9 milyar dolar) nakit serbest bırakacak.

Çin’de her finans kuruluşu için farklı zorunlu karşılık oranları uygulanırken, bu indirimin ardından zorunlu karşılık oranlarının ağırlıklı ortalamasının yüzde 6,2’ye düşmesi bekleniyor. Bu, PBoC’un 2025’te zorunlu karşılık oranlarında yaptığı ilk indirim olacak. Banka, daha önce 2024’te iki kez 50 baz puan, 2022 ve 2023’te ise iki kez 25 baz puanlık indirim yapmıştı.

Kısa Vadeli Faizlerde de İndirim

Ayrıca PBoC, 7 günlük ters repo faizi ve “Kısa Vadeli Borç Aracı” (SLF) olarak bilinen gecelik, haftalık ve aylık faiz oranlarında da 10’ar baz puanlık bir indirim daha yaptı.

8 Mayıs itibarıyla geçerli olacak olan bu indirimlerle, 7 günlük ters repo faiz oranı yüzde 1,4’e düşerken, SLF oranları gecelik yüzde 2,25, haftalık yüzde 2,4 ve aylık yüzde 2,75’e gerileyecek. Merkez Bankasının ana politika faizi olan “Orta Vadeli Kredi Aracı” (MLF) ise yüzde 2 seviyesinde sabit tutuldu.

İndirimlerin amacı, “orta düzeyde gevşek para politikasını” daha etkili bir şekilde uygulamak ve reel ekonomiye destek sağlamak olarak belirtildi.

Müzakere Açıklamasının Ardından Geldi

Para politikası tedbirlerinin, Çin ve ABD arasında tırmanan ticaret gerilimini çözmek amacıyla müzakerelerin başlamasının ardından geldiği bildirildi. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bu hafta Çinli yetkililerle İsviçre’de görüşeceğini duyurmasının ardından Çin tarafı da ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’ın 9-12 Mayıs tarihlerinde ABD yetkilileriyle bir araya geleceğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, Çin dahil olmak üzere ticaret ortaklarına karşılıklılığa dayalı ek gümrük vergileri uygulayacağını duyurmuştu.

Çin’in karşılık vermesiyle iki ülke arasında yaşanan tarife artışı sonrasında ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e kadar yükseltmiş, Çin ise ABD’ye yüzde 125’lik gümrük vergisi getirmişti. Bu durumun ardından Washington yönetimi, diğer ülkelerde getirdiği ek vergileri 90 gün ertelemiş ancak Çin’e yönelik vergiler yürürlüğe girmişti.

Related Posts

Türk Ticaret Bankası yeniden faaliyete geçti

112 yıllık tarihiyle ilk özel sermayeli milli banka olma özelliğini taşıyan Türk Ticaret Bankası, yeniden faaliyete geçti.

Maliyeciler yol devriyesinde: 127 günde 85 bin denetim

Maliye, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), haller ve şehir giriş-çıkışlarında 85 bin denetim yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki gün katıldığı bir programda kazanıp da vergi vermeyen herkesin radarlarında olduğunu duyurmuş, “Şu saatte …

TL’nin reel değeri 6 ayın en düşük seviyesinde

TL’nin reel değeri 6 ayın en düşük seviyesinde

Enerji tasarrufu nedeniyle devlet daireleri tatil edildi

İran’ın güneyinde yer alan Kirman eyaletinde enerji tasarrufu sağlamak amacıyla devlet daireleri perşembe günü tatil edildi.

Bakan Bolat, Birleşik Krallık’ta temaslarda bulunacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Birleşik Krallık ziyareti kapsamında çeşitli temaslarda bulunarak, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirecek.

TÜİK’in verilerine değil bu verilere bakın: Yemeyi bırakmışız

2025 yılı Mart ayında, kredi ve banka kartlarıyla yapılan yeme içme harcamalarında önemli bir değişim yaşandı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yeme içme sektöründe kartlı işlem adedi 200 milyon ile son bir yılın en düşük seviyesine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir