Köy Kanunu Meclis’ten geçti: Muhalefetten “belediyelerin idari özerkliği ve yetkileri Bakanlıkça gasp edilecek” eleştirisi

T24 Politika

AKP tarafından hazırlanan ve TBMM’ye sunulan Köy Kanunu’nda değişiklikler öngören kanun teklifi, Genel Kurul’da kabul edilerek Meclis’ten geçti. Bu teklif, Köy Kanunu, İmar Kanunu, Yapı Denetimi Kanunu, Çevre Ajansı Kanunu gibi farklı pek çok kanunla ilgili düzenlemeler içeriyor ve tartışmalara neden oldu. Özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na kentsel dönüşüm, mülkiyet hakkı gibi çeşitli yetkiler verilmesini öngören maddeler gündeme geldi. Teklifte bulunan 9. Madde, Bakanlığa her tür ve ölçekteki plan, arazi düzenlemesi ve kentsel tasarım projelerini onaylama yetkisi verirken, 16. Madde ise büyükşehir belediyelerinin idari özerkliğini gasp ederek eleştirilere neden oldu. Aynı şekilde, 4. Madde ile getirilen “imar hakkı aktarımı” da mülkiyet hakkının gasp edilmesi ve vatandaşların taşınmazlarına keyfi el koyma riski taşımasıyla tepki çekti.

DEM’den Köy Kanunu’na muhalefet şerhi: Belediyelerin idari özerkliği ve yetkisi gasp edilecek, mülkiyet hakkı yandaş müteahhitlere aktarılacak!

Köy Kanunu kapsamında evini yapamayan ya da taksitlerini ödeyemeyen kişilere ek süre verilmesi, alternatif enerji kaynaklarının teşvik edilmesi, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın tahsis ettiği arsaların KDV dışında tutulması ve imar hakkının aktarılması gibi düzenlemeleri içeren Köy Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından sonra 18. madde üzerinde yapılan değişikliklerle yıkım kararıyla ilgili süreçler düzenlendi, böylece idari işlemlere karşı yargı yoluna başvuru imkanı getirildi.

DEM Parti, Bakanlığa verilen yetkileri eleştirerek, mahalli idarelerin görevlerini merkezi otoritenin kontrolüne devrederek belediyelerin idari özerkliğini gasp ettiğini belirtti. Parti, 21 maddelik muhalefet şerhi sundu ve kanun teklifindeki birçok düzenlemeyi eleştirdi.

Teklifle imar hakkı aktarımı uygulamalarına yasal zemin oluşturuluyor

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yapılan arsa ve arazi teslimlerinin katma değer vergisinden muaf tutulmasıyla mevcut mülkiyet sorunlarının çözülmesi ve dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. Aynı zamanda, “İmar Hakkı Aktarımı” tanımıyla idareler tarafından yapılan imar hakkı aktarımı uygulamalarına yasal bir zemin oluşturulması hedefleniyor.

Yasal düzenlemelerle, kişilerin mülkiyetinde olan taşınmazların imar hakkı aktarımı yapılarak kamu mülkiyetine geçirilmesi sağlanacak.

Değer artış payı oranı düzenleniyor

Anayasa Mahkemesi’nin kararına uygun olarak, değer artış payı oranıyla ilgili düzenlemeler yapılarak bu payın dağıtımı ve muafiyet konuları belirleniyor.

Teklifin 11. maddesiyle güneş ve rüzgar enerji santrallerine teşvik edilmesi amacıyla yapı denetimi dışında bırakılıyor. Aynı şekilde, yapı denetim kuruluşlarının seçimi müteahhitlerin sorumluluğuna verilerek düzenlemeler yapılıyor.

Teklifin 5. maddesiyle imar aktarımda kullanılabilir alan oranı artırılarak, daha fazla kullanım imkanı sağlanması amaçlanıyor.

Mukadderat: Yalnız kalma korkusunun çözümü evlenmek mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir