Türkiye’nin ilk kadın Sümeroloğu olan Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914’te Bursa’da doğdu. Sümer ve Asur uygarlıkları üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Çığ, 110. doğum gününü kutladı.
Cumhuriyet çınarı, Atatürk’ün tarih tezine uygun meslek seçmiş ve okunması bir hayli zor olan Sümer çivi yazılarını çözerek, insanlığın doğduğu Mezopotamya topraklarının büyük uygarlığını anlamaya yardımcı oldu.
İLMİYE ÇIĞ KİMDİR
Dünyanın en önemli Sümerologlarından biri olan Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914’te Bursa’da doğdu. Kurtuluş Savaşı yıllarında ailesi Çorum’a yerleşti. İlkokula burada başladı fakat o beşinci sınıfa geçtiğinde aile tekrar Bursa’ya döndü. Özel bir okul olan Bizim Mektep’te Fransızca ve keman dersleri gördü. 1926 yılında Kız Muallim Mektebi’ne girdi. 1931 yılında mezun olan Çığ, babası gibi öğretmenlik yapmaya başladı ve Eskişehir’e tayin oldu.
1935’te Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sümeroloji bölümüne girdi. 1940 yılında mezun olan Çığ, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne tayin edildi. Müzede çalıştığı 31 yıl boyunca meslektaşı Hatice Kızılay ve Dr. F. R. Kraus ile birlikte müzenin deposunda bulunan, dünya için çok büyük önem taşıyan bir işe imza attı ve Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış 74 bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu ve katalog haline getirdi. Philadelphia Üniversitesi Müzesi Tabletler Bölümü Başkanı Prof. Kramer ile yaptığı çalışmalar ile Sümer edebiyatına yeni konular kazandırıldı, eksik olanlar tamamlandı.
Sümer ve Hitit kültürlerinin en önemli araştırmacılarından olan Muazzez İlmiye Çığ, on üç kitap ve birçok bilimsel makale yazdı. Sayısız ödül alan Çığ, Mersin’de yaşamaktadır.