Tokat’ta 1 yıl önce ayakkabı imalathanesinde zehirlenen 31 işçinin solvent bazlı yapıştırıcının fiziksel yapısının farklı olduğu “bilinmesine” karşın kullanıldığı için zehirlendiği ortaya çıkmıştı. Hala sağlıkları için mücadele eden işçiler bir taraftan da adalet arayışındalar. İşçiler, patronun ilk başta verdiği tekerlekli sandalyeleri de geri aldığını anlattı.
Evrensel’den Taner Şimşek‘in haberine göre, 75 işçinin çalıştığı Çamlıbel Kılıç Ayakkabı Fabrikasında geçen yıl mart ayında 31 işçi zehirlenme teşhisiyle hastaneye kaldırıldı. Kilo kaybı, uzuvlarda hissizlik ve yürüyememe gibi şikayetlerin üzerine Ankara’ya sevk edilen işçiler, uzun süre hastanede yatarak tedavi gördü. Olayın üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen işçiler sağlıklarına kavuşamazken, bir taraftan da patronun adalet önünde hesap vermesi için mücadele ediyor.
“Sigortamı bile eksik yatırmışlar”
Hâlâ tedavisi süren ve patron hakkında dava açan 20 yaşındaki bir işçi, 14 Mart Perşembe günü mahkemenin kendisini dinleyeceğini anlatarak şöyle konuştu: “Tek isteğim işverenin ceza alması. Sigortamızı bile doğru düzgün yapmamışlar. 1 yıl içerisinde 270 gün sigortam yatmış, 90 günümü yatırmamışlar. İşveren, yaşadığımız bu durum karşısında hukuk yoluna başvurduğumuzda bize verilen tekerlekli sandalyeleri bile geri aldı” dedi.
“Raporluyken bizi işten çıkardı”
Tokat’ta Gazi Osmanpaşa Hastanesinde 45 gün yattıktan sonra Ankara’ya gittiğini ve orada da tedavi gördüğünü belirten işçi, “2023’ün mart ayında kilo kaybı ve mide bulantısı nedeniyle 31 arkadaşımız hastaneye kaldırıldı. Hepimiz yapıştırıcı bölümünde çalışıyorduk. Kas erimesi, kemik erimesi halen devam ediyor. Bize solvent etkilenmesine bağlı solvent polinöropatisi teşhisi konuldu. Ben ve diğer arkadaşlarımız raporluyken işveren bizi işten çıkardı. Kontrollerimiz, tedavimiz halen devam ediyor” şeklinde konuştu.
Ne olmuştu? Birgün’den Havva Gümüşkaya’nın 15 Ocak’ta yayımlanan haberine göre, Kılıç Ayakkabı Fabrikasında 2023’ün mart ayında 31 işçi zehirlenme teşhisiyle hastaneye kaldırılmıştı. Doğum tarihleri 1995 ile 2004 arasında değişen işçilere solvent etkilenmesine bağlı solvent polinöropatisi teşhisi konulmuştu. Yardımsız uzun süre yürüyemeyen işçilerin kollarında ve bacaklarında hafif felç meydana gelmiş, hareket etkinlikleri kaybolmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının denetim raporunda da temmuz 2022’den itibaren solvent bazlı yapıştırıcının kullanıldığı, yapıştırıcının fiziksel özelliklerinin, malzeme güvenlik bilgi formunda belirtilenden farklı olduğunun bilinmesine rağmen kullanımına devam edildiği tespit edilmişti. Ayrıca, şubat 2023 itibarıyla üretimde kapasite artırımına gidilerek çalışanların fazla süre ve fazla miktarda kimyasala maruz kaldıkları ortaya çıkmıştı. TIKLAYIN-Tutanak ortaya çıkardı: 31 işçi bile bile mi zehirlendi? |